Apresiasi dan Kritikan Seni Visual

Penulis: Mohd Johari Ab. Hamid

Tahun: 2008

Bidang: Seni

Isi kandungan buku ini berkaitan dengan apresiasi dan kritikan seni visual. Ia mengupas persoalan yang jarang diperkatakan. Tulisan ini juga ada yang pernah disiarkan dalam beberapa penerbitan seperti majalah Dewan Budaya, Anjung seri dan Fantasi. Namun begitu bagi memantapkan isi kandungannya penulis telah melakukan beberapa penyesuaian dengan keizinan penerbitan asalnya. Bagi memudahkan rujukan, penulis telah menyediakan gambar dan ilustrasi yang menarik. Ini akan dapat meningkatkan lagi kefahaman para pembaca lagi mengikut buku ini dengan lebih berkesan lagi. Buku ini amat sesuai untuk dijadikan rujukan bagi para pelajar sekolah menengah, institut perguruan, universiti, para pendidik seni visual, pelukis dan peminat seni tanah air. Juga dapat dijadikan sumber rujukan terpenting serta dapat menambahkan lagi khazanah seni lukis negara di samping menyumbangkan ke arah memartabatkan lagi seni lukis tanah air.

Apresiasi Seni

Kritikan Seni