PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Bahasa / Language

Tarikh kemaskini laman sesawang :7 September 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Asas Seni Visual

ISBN: 983-2620-86-4

Penulis: Mohd Johari Ab. Hamid

Tahun: 2006

Bidang: Seni

RM 60.00 RM 48.00

Sinopsis

Kandungan

Komen

Isi kandungan buku ini berhubung dengan pengenalan asas seni visual. Antaranya ialah elemen asas seni visual iaitu Unsur-unsur Seni Visual, Prinsip-prinsip Rekaan dan Lakaran Asas. Pendekatan yang disampaikan oleh penulis agak ringkas dan menarik.

Bagi memudahkan rujukan pembaca, penulis menyediakan gambar-gambar dan ilustrasi yang menarik. Ini dapat meningkatkan lagi kefahaman para pembaca untuk mengikuti isi kandungan buku ini dengan lebih berkesan lagi. Berdasarkan penyelidikan dan maklum balas yang diperolehi, penulis berpendapat pembaca sewajarnya menerokai dan mengetahui dunia seni visual dengan lebih mendalam lagi.

Buku ini amat sesuai dijadikan rujukan bagi para pelajar seni khususnya sekolah menengah, kolej, maktab, universiti, guru Pendidikan Seni Visual, pelukis dan peminat seni. Semoga pembaca dapat menghayati isi kandungan buku ini dengan jayanya. Diharapkan buku ini juga dapat menjadikan sumber rujukan terpenting serta dapat menambahkan lagi khazanah seni lukis negara. Seterusnya dapat menyumbang ke arah memartabatkan lagi seni lukis tanah air.

Buku "Asas Seni Visual" memenangi Anugerah Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM) kategori Editor Buku Terbaik Bidang Kemanusiaan dan SainsSosial pada tahun 2007

Unsur-unsur Seni

Warna

Rupa

Bentuk

Jalinan

Ruang

Prinsip Rekaan

Lakaran Asas

|

|

|

|

|

|

Soalan Lazim

Peta Laman

Dasar Privasi

Dasar Keselamatan

W3C Disability Access

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.