PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Tarikh kemaskini laman sesawang :13 November 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Citra Komsas

ISBN: 983-2620-60-0

Penulis: Nik Hassan Basri bin Nik Ab. Kadir

Tahun: 2005

Bidang: Bahasa dan Saster

RM 25.00 RM 20.00

Sinopsis

Kandungan

Komen

Citra Komsas Mengandungi 12 bab dan disusun khusus untuk memenuhi keperluan guru-guru, bakal-bakal guru, pelajar universiti dan maktab-maktab perguruan dan sesiapa yang berminat terhadap pengajaran dan pembelajaran komponen kesusasteraan Melayu (komsas) bagi memperlengkap pengatahuan dan persedian untuk mengajar subjek Bahasa Melayu dengan yakin. Citra komsas ini membincangkan pelbagai aspek penting yang terkandung dalam komsas dan Sukatan Peljaran Bahasa Melayu Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah. Contoh-contoh konkrit yang dipetik daripada genre kesusasteraan Melayu yang menjadi teks komsas,seperti yang ditetapkan bagi tingkatan satu hingga lima telah digunakan untuk memudahkan para pembaca memahami sesuatu idea atau konsep yang dibincagkan. Yang lebih praktik lagi Citra Komsas dilengkapkan dengan contoh-contoh persediaan mengajar komsas mengikut format terkini berpandukan Huraian Sukatan Pelajaran Bahasa Melayu. Persediaan mengajar ini sangat berguna dan dapat membantu para guru, bakal guru dan pelajar IPT bagi menyempurnakan tugasan dan hasil kerja mereka. Oleh sebab buku seumpama ini belum banyak ditulis, maka Citra Komsas ini insya-Allah dapat menangi masalah yang ada dan amat bermanfaat digunakan sebagi rujukan oleh guru-guru, pelajar IPT, pengkaji bahasa dan sastera, pencinta bahasa, sastera dan budaya, ahli bahasa dan juga semua golongan pembaca.
Citra Kesusasteraan Citra Prosa Citra Puisi Citra Komsas Citra Sari Komsas Citra Interkomsas Citra Kajian Citra HSPBM Pendekatan Komsas Kaedah Komsas Tugas Guru Komsas Persediaan Mengajar Komsas

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.