PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Tarikh kemaskini laman sesawang :13 November 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Dakwah Suatu Tuntutan dalam Islam

ISBN: 978-967-480-62-6

Penulis: Abd Rahman Abd Ghani

Tahun: 2014

Bidang: Agama

RM 38.00 RM 30.40

Sinopsis

Kandungan

Komen

Dakwah ialah suatu kerja mulia para nabi dan rasul Allah. Usaha mulia ini diteruskan lagi oleh para sahabat, tabiin hingga kepada para ulama masa kini. Tugas menyampaikan dakwah ialah satu tuntutan yang mesti dilaksanakan dalam Islam. Namun menyampaikan dakwah kepada masyarakat bukanlah suatu kerja mudah seperti yang disangka. Kumpulan sasaran dakwah terdiri daripada pelbagai peringkat manusia. Oleh itu pendakwah hendaklah mengetahui secara meluas ilmu-ilmu dakwah yang mencakupi pelbagai aspek.

Buku ini digarap sebagai memenuhi tuntutan melaksanakan dakwah masa kini. Perbincangan meliputi matlamat dakwah, sasaran dakwah, kenapa dakwah diperlukan dan hukum melaksanakannya menurut pandangan para ulama. Selain itu permasalahan dakwah, psikologi dakwah dan metode penyampaian dakwah melalui kaedah hikmah. Penulisan ini turut membincangkan kandungan dakwah mencakupi aspek akidah, akhlak dan syariat. Sebagai panduan kepada bakal-bakal pendakwah, perbincangan turut mengupas kandungan dakwah yang mencakupi aspek akidah, akhlak dan syariat serta bagaimana untuk mengaplikasikan dan menyesuaikan media dakwah sesuai dengan keperluan semasa.

Tidak itu sahaja, dakwah turut dilihat daripada aspek gerakan dakwah oleh kerajaan dan bukan kerajaan, pengurusan dakwah terhadap khidmat masyarakat dan dakwah melalui khidmat masyarakat dapat dijalankan.

Mukaddimah

Permasalahan

Psikologi Dakwah

Metode Penyampaian Dakwah

Kandungan Dakwah

Hubungan Akhlak dengan Ibadah

Media Dakwah

Sorotan Perkembangan Dakwah Islam Di Malaysia

Dakwah melalui Khidmat Masyarakat

Dakwah Masah Hadapan

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.