Jualan Online

Bidang: Agama

RM 38.00     RM 30.40

Beli

Dakwah ialah suatu kerja mulia para nabi dan rasul Allah. Usaha mulia ini diteruskan lagi oleh para sahabat, tabiin hingga kepada para ulama masa kini. Tugas menyampaikan dakwah ialah satu tuntutan yang mesti dilaksanakan dalam Islam. Namun menyampaikan dakwah kepada masyarakat bukanlah suatu kerja mudah seperti yang disangka. Kumpulan sasaran dakwah terdiri daripada pelbagai peringkat manusia. Oleh itu pendakwah hendaklah mengetahui secara meluas ilmu-ilmu dakwah yang mencakupi pelbagai aspek.

Buku ini digarap sebagai memenuhi tuntutan melaksanakan dakwah masa kini. Perbincangan meliputi matlamat dakwah, sasaran dakwah, kenapa dakwah diperlukan dan hukum melaksanakannya menurut pandangan para ulama. Selain itu permasalahan dakwah, psikologi dakwah dan metode penyampaian dakwah melalui kaedah hikmah. Penulisan ini turut membincangkan kandungan dakwah mencakupi aspek akidah, akhlak dan syariat. Sebagai panduan kepada bakal-bakal pendakwah, perbincangan turut mengupas kandungan dakwah yang mencakupi aspek akidah, akhlak dan syariat serta bagaimana untuk mengaplikasikan dan menyesuaikan media dakwah sesuai dengan keperluan semasa.

Tidak itu sahaja, dakwah turut dilihat daripada aspek gerakan dakwah oleh kerajaan dan bukan kerajaan, pengurusan dakwah terhadap khidmat masyarakat dan dakwah melalui khidmat masyarakat dapat dijalankan.

Mukaddimah

05-459 5169

e-Mel

penerbit@upsi.edu.my

Hak Cipta © 2018 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Redzuan Shah, Penerbit UPSI.