Dari Jendela Terbuka Sejambak Puisi Kanak-Kanak

Penulis: Amida Abdulhamid

Tahun: 2009

Bidang: Bahasa dan Sastera

Sejambak 35 buah puisi kanak-kanak dalam Dari Jendela Terbuka menyentuh kehidupan kanak-kanak di peringkat sekolah rendah hingga menengah rendah. Bentuk-bentuk puisi tradisional seperti pantundua kerat, pantun empat kerat, pantun enam kerat (talibun), pantun soal-jawab digunakan untuk mengisahkan kanak-kanak dalam pelbagai alam kehidupan di samping memupuk nilai murni dan membuka minda. Syair diterapkan untuk bercerita tentang kebijaksanaan Sang Kancil menegakkan keadilan. Sajak dalam bentuknya yang mudah digunakan untuk mengungkap hal persekitaran.

Karya "Dari Jendela Terbuka Sejambak Puisi Kanak-kanak" memenangi Anugerah Sastera Perdana Malaysia ke-19 bagi Kateogri Kumpulan Puisi Kanak-kanak tahun 2010.

-Tiada-