Evolusi Bahasa Melayu 2000 Tahun Dari Zaman Purba ke Budaya Elektronik

Penulis: Mohamed Pitchay Gani Mohamed Abdul Aziz

Tahun: 2007

Bidang: Bahasa dan Sastera

Evolusi Bahasa Melayu 2000 Tahun dari Zaman Purba ke Budaya Elektronik merakamkan 2000 tahun evolusi bahasa Melayu di Nusantara dengan perincian terhadap pragmatik bahasa Melayu di alam siber atau budaya elektronik yang menjadi mercu tanda komunikasi hari ini. Buku ini juga merakamkan secara komprehensif evolusi bahasa Melayu di Singapura sejak perpisahan dari Malaysia hingga ke hari ini dari perspektif dasar, pragmatik dan masa depan Bahasa Melayu di Singapura. Selain mengemukakan pendekatan baru dalam menganalisis evolusi bahasa Melayu dengan menggunakan landasan teori evolusi Darwin.

Tersenarai dalam senarai bahan bacaan tambahan untuk perpustakaan sekolah oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Kajian Bahasa Melayu

Evolusi Bahasa Melayu Abad ke-7 – 20 Masihi