Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran TITAS

Penyelenggara: Mohd. Syariefudin Abdullah, Misnan Jemali dan Samri Sainuddin

Tahun: 2005

Bidang: Agama

Buku ini merupakan hasil daripada Bengkel Kebangsaan Ke-3: Pengajaran Tamadun Islam dain Tamadun Asia (TITAS) di IPTA 2004 yang telah diadakan di Cherating, Kuantan Pahang pada 13 hingga 14 April 2004 anjuran Jabatan TITAS Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Tema Inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran TITAS telah dipilih sebagai tajuk bagi penerbitan buku ini yang mengandungi hasil pembentangan dan pengalaman Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam melaksanakan kursus TITAS di institusi masing-masing.

Kandungan buku ini membicarakan tentang latihan kakitangan resource, kaedah penyampaian seperti Lecture on Demand (L.O.D), E-Learning: Student's download learning, Learning outcomes of TITAS dan kedudukan jihad dalam kursus TITAS yang merupakan aspek yang utama dibincangkan secara kritis oleh pakar-pakar dalam bahagian masing-masing.

Buku ini juga memberikan peluang kepada para pensyarah IPTA untuk mengutarakan pengalaman, pandangan dan melihat kursus TITAS daripada pandangan individu dan institusi masing-masing untuk dijadikan bahan dalam perkongsian antara universiti. Akhir sekali buku ini membicarakan rumusan bengkel yang turut mengandungi resolusi utama tema-tema tersebut.

Buku ini boleh menjadi bahan penting bagi tenaga pengajar dan pengkaji kursus TITAS selain dapat membantu sedikit sehanyak menjawab persoalan-persoalan kursus TITAS yang dibincangkan di peringkat kementerian dan Institut Pengajian Tinggi (IPT) di Malaysia.