Interpretasi dan Pedagogi Bahasa Melayu

Penulis: Ariff Mohamad

Tahun: 2012

Bidang: Bahasa dan Sastera

Interpretasi dan Pedagogi Bahasa Melayu mengandungi 11 bab yang memuatkan kajian dan maklumat tentang aspek kebahasaan seperti perkembangan ejaan, tatabahasa, semantik, dan stilistik. Di samping itu, turut dimuatkan tulisan tentang laras bahasa yang merangkumi bidang

sastera, sains dan iklan perniagaan. Penulis juga memuatkan aspek pedagogi seperti pembelajaran komponen sastera (Komsas) dalam bahasa Melayu, drama dalam pengajaran dan aktiviti lisan. Buku ini sesuai untuk para pelajar dan juga bakal guru Bahasa Melayu dan Kesusasteraan Melayu, guru-guru Bahasa Melayu, dan masyarakat umum yang mengikuti perkembangan bahasa Melayu.