Isu-Isu dan Pengurusan Alam Sekitar Fizikal

Penyunting: Mohd Hairy Ibrahim, Mohmadisa Hashim, Nasir Nayan

Tahun: 2006

Bidang: Geografi

Geografi mengkaji kedinamikan hubungan antara  manusia dengan alam sekitar dan kebergantungan antara kedua-duanya. Hubungan yang dilakukan oleh manusia melalui aktiviti pembangunan menyebabkan banyak perubahan dan gangguan terhadap persekitaran fizikal khususnya ruang atmosfera,hidrosfera, litosfera dan biosfera. Empat ruang atau sistem ini perlu diurus dengan sewajarnya agar tidak memberi impak terhadap kemerosotan kualiti air, kualiti udara, peningkatan suhu mikro, kemusnahan hutan dan sebagainya akibat daripada pelbagai aktiviti pembangunan guna tanah seperti perindustrian, pembandaran, pelancongan dan lain-lain. Masalah yang wujud dalam persekitaran fizikal tersebut perlu ditangani dengan segera memandangkan jika kemerosotan alam sekitar fizikal ini berlarutan, ia akan memberi impak yang lebih besar kepada kehidupan manusia. Pengurusan alam sekitar secara bersepadu mampu mengatasi masalah pencemaran alam sekitar secara mampan di negara.

Kualiti Air Sungai Langat Dan Pengurusannya

Regulasi Empangan Kenyir: Implikasinya Terhadap Hidrologi Dan Imbangan Air Sungai Terengganu’

Prospek Berulangnya Krisis Air Di Lembah Klang, Malaysia

Indeks Haba: Tinjauan Awal Di Tanjong Malim, Perak