Bahasa Melayu

Penyunting: Yazid Saleh, Fauziah Che Leh, Mazdi Marzuki

Tahun: 2010

Bidang: Geografi

Perubahan dunia semakin pesat. Konflik antara manusia dan alam sekitar sering wujud ekoran daripada proses pembangunan dan perubahan tersebut. Oleh itu adalah perlu untuk memahami aspek pengurusan pelaksanaan pembangunan yang tidak menimbulkan konflik besar antara manusia dan persekitaran. Kefahaman ini akan membawa negara ke satu peringkat yang lebih baik demi menjamin kelestarian sumber-sumber alam walaupun dalam masa yang sama perubahan dan pembangunan sedang pesar berlaku. Isu-isu Semasa Alam Sekitar Manusia di Malaysia membincangkan persoalan pembangunan dan perubahan dunia mengikut tema-tema seperti perbandaran, pelancongan, penghijrahan dan masalah sosial; hasil daripada penyelidikan dan pembentangan kertas kerja dalam Seminar Kebangsaan Geografi dan Alam Sekitar 2007, anjuran Jabatan Geografi, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjong Malim, Perak.