Jalan Lain Ke Menara Ganding

Penulis: Hassan Ali

Tahun: 2011

Bidang: Bahasa dan Sastera

Kesempatan hidup dan pengalaman pelbagai peristiwa perjuangan mendaulatkan bahasa dan yang leboh bererti bagi saya ialah proses pendidikan yang saya alami sehingga dapat menghayati pengajian Bahasa Melayu di tanah air kita; kemudian dengan rahmat-Nya, saya diberi sedikit kebolehan dalam bidang perguruan dan penulisan. Pengalaman yang sedikit dalam pembelajaran dan pengajaran, terutama yang berkaitan dengan Bahasa Melayu itu, dianggap agak sedikit luar biasa. Keluarga saya, rakan-rakan sejawat dan orang-orang lain tidak pernah menduga, seorang anak desa hanya berkelulusan sekolah atap, sekolah Melayu kampung dan kemudiannya mendapat pendidikan di SITC; seterunya Maktab Pergurusan Bahasa sahaja, telah diberi kesempatan menjadi pengajar Bahasa Melayu kepada orang asing di seberang laut dan kemudiannya menjadi pengajar Bahasa Melayu kepada ahli akademik yang terkemuka di universiti yang terkenal. Walaupun saya tidak mendapat pendidikan di universiti, tetapi saya dapat menjejakkan kaki tertua, iaitu Universiti Malaya. Saya diberi peluang untuk melalui, "Jalan Lain ke Menara Gading" itu; iaitu melalui pengalaman dan perkhidmatan saya dalam pembelajaran dan pengajaran bahasa Melayu.