Kesantunan Orang Melayu dalam Majlis Pertunangan

Penulis: Noriati Abdul Rashid

Tahun: 2005

Bidang: Umum

Buku ini begitu istimewa keran ia membincangkan aspek kesantunan yang menyeluruh dalam hanya satu peristiwa bahasa, iaitu majlis pertunangan. Para pembaca bukan sahaja mendapat ilmu tentang bidang kesantunan, malahan turut mendalami majlis pertunangan orang Melayu yang memang menjadi agenda penting dalam keluarga Melayu.

Sehubungan dengan itu, buku ini bermanfaat kepada mereka yang berhasrat untuk mencungkil dan memahami bidang kesantunan, malah buku ini juga sesuai kepada sesiapa sahaja yang ingin mengetahui atur cara dan pelaksanaan majlis pertunangan.

Para pelajar institusi pengajian tinggi, terutamanya pelajar dalam bidang sosiolinguistik dan sosiobudaya, serta masyarakat umum yang ingin mengetahui kesantunan orang Melayu dan pelbagai aspek berhubung dengan majlis pertunangan bolehlah menjadikan buku Kesantunan Orang Melayu dalam Majlis Pertunangan sebagai bahan rujukan.

Pendahuluan

Nilai Kesantunan Dalam Konteks Sosiobudaya Masyarakat Melayu