PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Tarikh kemaskini laman sesawang :13 November 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Kesusasteraan dalam Kesenian Melayu

ISBN: 983-2620-55-4

Penulis: Harun Jaafar dan Mohd Fauzi Khalid

Tahun: 2005

Bidang: Bahasa dan Sastera

RM 25.00 RM 20.00

Sinopsis

Kandungan

Komen

Kesusasteraan sebagai satu ciptaan seni merupakan tonggak utama kebudayaan sesuatu bangsa di dunia. Cabang kesenian itu bukan sahaja memainkan peranan penting dalam proses pembinaan sahsiah malahan juga mencanai daya intelek seluruh warga bangsa yang melahirkannya. Sumbangan kesusasteraan terhadap aspek-aspek yang telah disebutkan itu tidak pernah dipertikai sejak dahulu lagi. Peri pentingnya keselesaan dalam mengharungi hidup bagi mengelakkan kecelaruan dan tekanan telah diterima sebagai keperluan yang mendesak. Aneka macam kesenian diwujudkan demi mencapai maksud itu. Karya-karya kesusasteraan yang berbentuk prosa dan puisi telah sekian lama dihasilkan semata-mata untuk menuntun jiwa ke arah memartabatkan maruah diri. Bagi manusia Melayu, sebahagiannya dilagukan sejak seseorang bayi didodoi sehinggalah ke penghujung hayat demi menyuntik budi dan cita yang secocok dengan acuan yang telah ditentukan oleh agama yang mereka anuti. Demikianlah sumbangan kesusasteraan dalam kesenian terhadap kelangsungan dalam kesenian terhadap kelangsungan hidup kita. Aset ini perlu dilestarikan.

Hikayat Saudagar Ali: Transliterasi Teks Dan Analisis Strukturalisme Perubahan Kebudayaan Dan Perkembangan Muzik Pop Minangkabau Apresiasi Sastera Di Negara Brunei Darussalam Puisi Siber: Langgam Apresiasi Sastera Alaf Baru Citra Melayu Dalam Puisi Mutakhir: Satu Penelitian Awal Analyzing Secondary School Literary Texts: Sentence Structures Sastera Melayu: Paradigma Golongan Intelektual Membina Negara Bangsa Penghayatan Puisi Melayu Klasik Kesan Dan Penghayatan Daripada Penerbitan Novel Sejarah Peranan Karya Islami Dalam Bahasa Arab Dan Melayu Terhadapa Peradaban Melayu Socio-Cultural Issues In Jungle Of Hope And The Pearl And Their Implication In Teaching Novels In Malaysian Schools Protes: Satu Analisis Stilistik Ekspresi Budaya Warna Melayu Di Nusantara Satu Kajian Etnografi Seni

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.