Khat dan Pena: Perspesi dan Penerimaan Masyarakat

Penulis: Abdul Rahman Hj. Chik Tajuddin

Tahun: 2011

Bidang: Umum

Keindahan seni tulisan Islam semakin popular. Pelbagai jenis tulisan khat boleh digunakan dan dipelajari dalam menghasilkan seni khat yang estetik ini. Khat dan Pena: Persepsi dan  ëidah Penerimaan Masyarakat dihasilkan bukan sahaja membahaskan sejarah pertumbuhan dan perkembangan seni khat dalam tamadun Islam dah senarionya dalam masyarakat Muslim semasa, malah memberikan adunan pelbagai jenis dan penggunaan mata pena dalam menghasilkan tulisan dan reka bentuk khat yang berseni.

Pemaparan beberapa tokoh seni ini turut memberikan input dan rujukan kepada pengamal, pengkaji, pelajar-pelajar yang mengikut kursus kemahiran Tulisan Jawi dan Seni Khat di sekolah dan institut pengajian tinggi, dan mereka yang baru berjinak-jinak dan meminati seni penulisan Islam ini.