PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Bahasa / Language

Tarikh kemaskini laman sesawang :7 September 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Kimia Analisis

ISBN: 983-2620-11-2

Penulis: Ramli Ibrahim, Illyas Md Isa dan Annuar Kassim

Tahun: 2003

Bidang: Kimia

RM 35.00 RM 28.00

Sinopsis

Kandungan

Komen

Buku Kimia Analisis ini ditulis dalam bahasa Melayu yang mudah untuk memenuhi kehendak pelajar Sains di universiti tempatan. Diharapkan buku ini boleh digunakan untuk pelajar sains terutama yang mengikuti pengkhususan kimia dan atau pengkhususan lain yang memerlukan konsep asas analisis kimia.

Antara tajuk-tajuk yang dibincangkan secara terperinci dengan contoh-contoh yang sesuai ialah Konsep Asas Kimia Analisis, Analisis Gravimetri, Teknik Analisis Isipadu, Pentitratan Kompleks dan Pembentukan Kompleks, Pengekstrakan Pelarut, Sel-sel elektronikimia dan Pentitratan Redoks dan Kromotografi. Setiap bab disertakan soalan-soalan latihan untuk mengukuhkan dan panduan jalan penyelesaian kepada beberapa soalan terpilih diberikan pada Apendiks D.

Dalam Apendiks C disertakan panduan-panduan penting bagi seorang yang akan melakukan analisis kimia di makmal. Diharapkan ia dapat membantu untuk mendapatkan keputusan yang baik dan sekaligus mengambil kira langkah-langkah keselematan yang perlu diberikan perhatian.

Pengenalan dan Asas Kimia Analisis Analisis Gravimetrii Teknik Analisis Isipadu Pentitratan Kompleks dan Pembentukan Kompleks Pengekstrakan Pelarut Sel-sel Elektrokimia dan Pentitratan Redoks Kromotografi Apendiks A: Keupayaan Penurunan Piawai pada 25C Apendiks B: Beberapa Panduan untuk Melakukan Analisis Kimia Apendiks C: Rajah Alat Radas yang Biasa digunakan dan Cara Penggunaan yang Betul Apendiks D: Jalan Penyelesaian bagi Soalan Terpilih

|

|

|

|

|

|

Soalan Lazim

Peta Laman

Dasar Privasi

Dasar Keselamatan

W3C Disability Access

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.