PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Tarikh kemaskini laman sesawang :13 November 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Kuasai Sistem Ejaan Baharu Bahasa Melayu melalui Latihan

ISBN: 983-2620-34-1

Penulis: Abdul Hamid Mahmood

Tahun: 2004

Bidang: Bahasa dan Saster

RM 25.00 RM 20.00

Sinopsis

Kandungan

Komen

Buku Kuasai Sistem Ejaan Baharu Melayu melalui latihan membicarakan hal tentang Sistem Ejaan baharu Melayu yang telah dipersetujui bersama antara Malaysia dengan Indonesia pada tahun 1972. Buku ini memuatkan 12 bab yang kandungannya membincangkan hal-hal tentang Sejarah Sistem Ejaan bahasa Melayu, Pedoman Umum Ejaan Rumi Bahasa Melayu, Sistem Keselarasan Huruf Vokal, Kesalahan Pengejaan Kata, ejaan Kata Pinjaman, rangkaian Kata dan Kata Majmuk. Dalam bab 10, 11dan 12 beberapa latihan, ujian dan panduan ejaan turut disediakan khusus bagi membantu para pengguna buku ini menguasai Sistem Ejaan Bahasa Melayu dengan sempurna tanpa melakukan kesilapan.
Sejarah Sistem Ejaan Bahasa Melayu Pedoman Umum Ejaan Rumi Bahasa Melayu Sistem Keselarasan Huruf Vokal Kesalahan Pengejaan Kata Ejaan Kata Pinjaman Penggunaan Imbuhan Pinjaman Penulisan Imbuhan Pinjaman Rangkai Kata Kata Majmuk Latihan dan Ujian Panduan Ejaan Senarai Ejaan Betul dan Ejaan Salah

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.