Jualan Online

Penulis: Abdul Hamid Mahmood

Tahun: 2004

Bidang: Bahasa dan Saster

Buku Kuasai Sistem Ejaan Baharu Melayu melalui latihan membicarakan hal tentang Sistem Ejaan baharu Melayu yang telah dipersetujui bersama antara Malaysia dengan Indonesia pada tahun 1972. Buku ini memuatkan 12 bab yang kandungannya membincangkan hal-hal tentang Sejarah Sistem Ejaan bahasa Melayu, Pedoman Umum Ejaan Rumi Bahasa Melayu, Sistem Keselarasan Huruf Vokal, Kesalahan Pengejaan Kata, ejaan Kata Pinjaman, rangkaian Kata dan Kata Majmuk. Dalam bab 10, 11dan 12 beberapa latihan, ujian dan panduan ejaan turut disediakan khusus bagi membantu para pengguna buku ini menguasai Sistem Ejaan Bahasa Melayu dengan sempurna tanpa melakukan kesilapan.

Buku yang berkaitan

Info: Tarikh kemaskini website pada 30 Januari 2018

Peneraju Penerbitan Bertaf Dunia

Penerbit / Pejabat Karang Mengarang

Universiti Pendidikan Sultan Idris

35900 Tanjung Malim

Perak Darul Ridzuan

05-450 5600

Faks

05-459 5169

e-Mel

penerbit@upsi.edu.my

Hak Cipta © 2018 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Redzuan Shah, Penerbit UPSI.