Panduan Pendidikan Awal Kanak-Kanak: Teori, Model, Kaedah dan Aktiviti ke Arah Perkembangan Kognisi

ISBN: 978-967-0480-48-0

Penulis: Suppiah Nachiappan

Tahun: 2014

Bidang: Pendidikan

Untuk memahami aspek perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak terutamanya yang bersangkutan dengan kognisi, Panduan Pendidikan Awal Kanak-kanak: Teori, Model, Kaedah dan Aktiviti Ke Arah Perkembangan Kognisi boleh dijadikan panduan khusus. Fokus penulisan meliputi aspek komunikasi, kreativiti, estetika dan keterampilan sains dan teknologi yang boleh dimanfaatkan oleh guru-guru dan bakal guru prasekolah. Untuk lebih pemahaman, model pengajaran disesuaikan dengan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK). Untuk melengkapkan penulisan ini, penulis turut memuatkan kepentingan ruang pembelajaran yang kondusif bagi meningkatkan perkembangan kognisi kanak-kanak.

Perkembangan dan Teori-teori Kognisi kanak-kanak

Dapatan kajian dalam Prasekolah

Model-model Kognisi dalam Pengajaran Prasekolah

Perkembangan Kognisi melalui Aktiviti dalam Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan