Pemantauan Prestasi dan Penyelidikan dalam Latihan Kekuatan dan Suaian Fizikal

Penulis: Nur Ikhwan Mohamad

Tahun: 2014

Bidang: Sains Sukan

Pemantauan Prestasi dan Penyelidikan dalam Latihan Kekuatan dan Suaian Fizikal memberikan pengenalan dan konsep asas kaedah penyelidikan dalam suaian fizikal bagi kegunaan pelajar institusi pengajian tinggi, jurulatih, penyelidik dan ahli akademik yang berkaitan. Buku ini sesuai untuk bacaan umum bagi yang berminat mengetahui konsep atlet yang bersandarkan kepada kaedah saintifik. Maklumat yang diberikan di dalam buku ini diharap dapat merapatkan jurang di antara kajian saintifik dan aplikasi sebenar dalam latihan suaian fizikal. Pemantauan Prestasi dan Penyelidikan dalam Latihan Kekuatan dan Suaian Fizikal adalah buku konsep yang akan membantu pembaca memahami asas proses penyelidikan, kaitan antara proses penyelidikan dan proses pemantauan latihan, dan kaedah-kaedah saintifik yang boleh digunakan. Buku ini akan memberikan penerangan ringkas kaedah ujian bagi aspek mekanikal, hormonal, neural dan metabolik yang mempengaruhi prestasi latihan kekuatan dan suaian fizikal. tidak salah dikatakan buku ini adalah yang pertama seumpamanya dalam Bahasa Malaysia.

Konsep Asas Proses Penyelidikan dalam Latihan Kekuatan dan Suaian Fizikal

Pengukuran dan Pemantauan Antropometri Tubuh