Tarikh kemaskini laman sesawang : 2 Mei 2017

Penulis: Mohmadisa dan Mohd Suhailuy Yusri

Tahun: 2005

Bidang: Geografi

Kepesatan pembangunan khususnya di Malaysia menerusi pertumbuhan ekologi yang semakin meningkat dan proses pembandaran yang semakin berkembang di seluruh Negara semanjak beerapa dekad kebelakangan ini telah mencetuskan perubahan yang ketara terhadap persekitaran fizikal dan juga manusia. Keadaan ini berkalu apabila manusia itu sendiri tidak meletakkan pertimbangan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar dengan sewajarnya di dalam melaksanakan setiap projek pembangunan yang diamanahkan oleh kerajaan. Rentetan dari itu,aspek pengurusan dan pendidikan alam sekitar menjadi satu bidang yang penting dalam kehidupan mutakhir ini memandangkan banyak isu-isu dan krisis alam sekitar hangat di perkatakan oleh semua pihak.