Pemikiran Dharmawijaya: Menterjemahkan Sosiolisasi Masyarakat Desa dan Kota

Penulis: Naffi Mat

Tahun: 2013

Bidang: Pendidikan

Kehidupan masyarakat, baik masyarakat desan dan kota yang melatari serta menjadi renungan sebagai mumbu ilham kepada Dharmawijaya untuk diungkap dalam baris-baris puisinya. Malah Dharmawijaya dengan rasa sensitiviti merupakan seorang penyelongkar dan pemikir yang mencorak rencah, kemudian mengadun rempah hidup yang realis terhadap kehidupan masyarakat, sehingga menjangkau batasan usia lebih dari separuh abad. Sebagai penyair yang mencipta nama sebaris dengan penyair tersohor tanah air, gaya kepenyairnya amat tuntas denga masyarakat yang dilihatnya memanfaatkan alam sebagai sumber untuk meraih sekelumit nafas bagi menyambung kehidupan di bumi bertuah ini. Lantaran ini melalui gaya bahasa yang berseni, Dharmawijaya memanipulasikan corak dan gaya kepenyairannya sehingga namanya terukir sebagai ikon penyair tanah air. Justeru, kajian yang dilakukan ke atas semua puisi-puisi Dharmawijaya dengan menggunakan Teori Pengkaedahan Melayu bersama Teori Estetik, adalah untuk menginterpretasikan cerminan pemikiran yang terungkap dalam puisi-puisinya. Dengan jaringan intelektual serta jalinan bahasa yang meninggalkan kesan estetik, ternyata sekali pemikiran yang diluahkan oleh Dharmawijaya telah menterjemahkan kemelut dan dilema hidup masyarakat. Oleh itu, buku ini harus menjadi "buah tengan" kepada sarjana, pengkritik, pengkaji antropologi, penyair, guru dan peminat sastera Melayu tempatan dan antarabangsa.

Menerima Anugerah Sastera Negeri Kelantan 2015 kategori Hadiah Sastera : Buku (Esei/Kritikan)

Pengenalan

Latar Belakang Dharmawijaya