Pendidikan Seks Suatu Perspektif Sosial

Penulis: Amir Hasan Dawi

Tahun: 2007

Bidang: Pendidikan

Pendidikan Seks Suatu Perspektif Sosial adalah sebuah buku yang secara khusus membicarakan pendidikan seks dalam konteks Malaysia. Pendidikan seks sebenarnya telah menjadi suatu isu yang kontroversi dalam masyarakat. Sementara terdapat pihak-pihak yang melobi untuk memperkenalkan pendidikan seks, terdapat pula pihak-pihak yang menentangnya. Pelbagai alasan telah diberikan oleh kedua-dua belah pihak. Dalam masa yang sama, fenomena- fenomena sosial moden termasuklah isu-isu berkaitan seksual yang dianggap masalah terus melanda masyarakat. Sering kali pula generasi muda yang berkaitan dengan masalah-masalah sosial berkenaan. Apakah penghalang kepada pendidikan seks, mengapa ia perlu, apakah kandungannya dan bagaimana pelaksanaannya adalah antara perkara-perkara yang dihalusi dalam buku ini. Dalam penulisannya, penulis telah meneliti pendidikan seks daripada pelbagai perspektif seperti daripada sudut agama, pandangan sekular, kenyataan pihak berkuasa dan situasi golongan remaja. Analisis adalah juga berpandukan kajian-kajian persepsi remaja yang dilakukan oleh penulis. Penyampaian diselitkan dengan unsur-unsur interaktif yang merangsang minda. Di akhir buku, penulis telah cuba merumuskan suatu kerangka pendidikan seks yang difikirkan sesuai dalam konteks masyarakat Malaysia.

Tersenarai dalam senarai bahan bacaan tambahan untuk perpustakaan sekolah oleh Kementerian Pendidikan Malaysia

Modenisasi dan Pendidikan Seks

Pendidikan Seks dari Pendidikan Islam