Pengajaran dan Pembelajaran Matematik menggunakan TI-NSPIRE CX

Penulis: Noraini Idris

Tahun: 2014

Bidang: Matematik

Buku ini ditulis bertujuan untuk berkongsi cara pengajaran dan pembelajaran matematik peringkat sekolah rnenengah dengan menggunakan Kalkulator Grafik T1-Nspire CX. Persekitaran pembelajaran berasaskan teknologi mudah alih ini direka untuk rnembantu pelajar sekolah menengah meningkatkan kemahiran pemikiran aras tinggi. Melalui persekitaran pembelajaran berasaskan kalkulator graIk TI-Nspire CX, pelajar dapat membina kefahaman yang Iebih mendalam tentang konsep dan idea matematik dan meningkatkan daya pemikiran kreatif, kritikal serta kebolehan membina pemikiran matematik seperti penyelesaian masalah, penaakulan, komunikasi, dan hubung kait maternatik.

Aktiviti-aktiviti yang sesuai dan mengikut sukatan pelajaran matematik disediakan dalam buku ini agar pelajar sekolah menengah dan guru matematik khususnya dapat membina dan memperkembangkan pengetahuan dan pemahaman konsep matematik melalui soal jawab dan aktiviti yang dicadangkan. Pelajar disediakan dengan tugasan yang memerlukan mereka melaksanakan penerokaan, penyiasatan, penyelesaian masalah dan permodelan matematik. Aktiviti ini juga dapat memberi peluang kepada pela jar menggunakan kalkulator TI-Nspire CX secara sistematik dalam menyelesaikan masalah dan seterusnya terlibat dalam penyiasatan dan penerokaan corak dan hubungan untuk membantu mereka meningkatkan keupayaan penaakuIan dan kemahiran komunikasi.

Meneroka kekunci TI-NSPIRE CX

Aritmetik

Bentuk Piawai

Persamaan Kuadratik