Perancangan dan Penilaian Projek Pembangunan

Penulis: Ahmad Mahdzan Rashid

Tahun: 2005

Bidang: Geografi

Projek-projek awam merupakan ‘kenderaan’ untuk membaca masyarakat ke matlamat pembangunan ekonomi seperti meningkatkan produktiviti dan pendapatan golongan berpendapatan rendah, membasmi kemiskinan dan buta huruf serta membaiki taraf dan kualiti hidup rakyat. Buku ini menghuraikan secara agak mendalam proses merancang, menilai dan mengurus projek-projek pembangunan yang diasaskan oleh sektor awam. Banyak contoh projek-projek pertanian digunakan dalam buku ini; ini agak bersesuaian dengan fokus semula kerajaan Malaysia kepada sektor ini akhir-akhir ini. Minat orang ramai terhadap projek-projek awam lazimnya berpunca daripada tersiarnya berita mengenai kegagalan sesetengah projek awam. Buku ini boleh dimanfaatkan oleh siswa siswi ekonomi pembangunan, ekonomi sumber alam serta pegawai-pegawai yang terlibat secara langsung dalam pengurusan projek awam.

Pembangunan Ekonomi dan Matlamatnya

Kitaran Projek