Sastera di antara Percikan Pengurusan dan Kemanusiaan

Pengarang: Talib Samat

Tahun: 2002

Bidang: Bahasa dan Sastera

Sastera Di Antara Percikan Pengurusan dan Kemanusiaan menghimpunkan sejumlah tulisan yang membincangkan secara kritis dan analitis biografi dan pemikiran tokoh pengarang, penerbit, penyair, ulama tokoh pendidik, sarjana bahasa dan sastera dengan menggunakan pelbagai teori dan pendekatan sastera. Tokoh pengarang dan masyarakat yang dikupas biografi dan mutiara pemikirannya termasuklah Syeikh Tahir Jalaluddin, Prof. Zulkifli Muhammad, Ahmad Lufti, Darwis Harahap Mohammad, Zam Ismail, Shaharom Husain dan sejumlah besar karya oengarang keluaran SITC, MPSI dan IPSI. Karya tokoh masyarakat dan pengarang yang diungkapkan dan dibicarakan dalam buku ini menyumbangkan sahamnya yang besar dan tersendiri dalam mengurus, memartabatkan dunia kesusasteraan dan kemanusiaan jiwa manusia di kalangan para pembaca secara serius dan konsisten dalam dunia kreativitinya.

﷯ Islam Hadhari: Definisi Dan Strategi

﷯ Pengantar

﷯ Penglibatan Sheikh Tahir Jalaluddin Al-Falaqi Al-Azhari dalam Bidang Pendidikan di Pulau Pinang

﷯ Zam Ismail Sebagai Novelis