Sejarah Kesedaran Visual Di Malaya

Penulis: Ahmad Suhaimi Mohd Noor

Tahun: 2007

Bidang: Seni

Sejarah kesedaran visual di Malaya dimulakan dengan penemuan lukisan-lukisan gua khususnya di gua tambun, Ipoh dan gua badak di lenggong. Sehinggalah pada tahun 1849 apabila Abdullah bin Abdul kadir menghasilkan ilustrasi pada buku hikayat Abdullah, alam pelukisan visual oleh peribumi Malaya kosong sebelum ini.

Beberapa orang seniman awal selepas itu seperti Mohd Said Hussain, Saidin Yahya, Abdullah Ariff, Nora, Idris Salam, Hoessein Enar telah menghasilkan ilustrasi untuk buku-buku teks dan buku bacaan tambahan bagi kegunaan murid-murid sekolah, menyemarakkan lagi kesedaran visual di Malaya.

Kemunculan media cetak seperti akhbar, majalah dan buku turut memberi peluang kepada ilustrasi sebagai katalis kesedaran visual. Berita, esei dan polemik seni yang disiarkan dalam media massa itu membantu khalayak seni untuk memahami perkembangan kesedaran visual di Malaysia.

Kesedaran visual semakin berkembang apabila persatuan dan pertubuhan seni muncul di Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Singapura yang aktif menjalankan pelbagai aktiviti berpameran.

Pengenalan

Perkembangan ilutrasi di Malaya abad ke -19