Senario Menjalankan Kajian Inkuiri Naratif

Penulis: Noor Aini Ahmad

Tahun: 2014

Bidang: Pendidikan

Senario Menjalankan Kajian Inkuiri Naratif merupakan garapan pengalaman sebenar penulis sepanjang pengajian di peringkat doktor falsafah. Buku ini ditulis berdasarkan refelsi penulis sewaktu menjalankan kajian inkuiri naturalistik menggunakan kaedah inkuiri naratif. Naratif disusun secara santai untuk dikongsi bersama masyarakat terutama pelajar yang mengikuti pengajian di peringkat sarjana muda, sarjana serta doktor falsafah dan sedang bertungkus lumus menyiapkan tesis, disertai atau kertas projek masing-masing. Autobiografi ini menjelaskan episod kehidupan personal penulis tatkala menyiapkan laporan akhir tesis beliau. Penulis berkongsi sekelumit tatkala kisah hidupnya menerusi naratif yang digarap secara telus dan terperinci bagi memaparkan kisah privasi yang selama ini menjadi rahsia peribadi sepanjang pengajian beliau. Menerusi kisah yang dipaparkan, penulis menitipkan nasihat agar dapat dimanfaat oleh pembaca supaya pembaca tidak melakukan kesilapan yang sama pernah dilakukan sepanjang pengajian beliau. Kajian naratif inkuiri merupakan satu kaedah penyelidikan bagi mencari jalan penemuan atau penyelesaian masalah berdasarkan data yang dikumpulkan oleh pengkaji sebagai alat kajian ketika melakukan temubuat, pemerhatian dan penganalisisan bukti dokumen. Kajian naratif inkuiri memberi peluang kepada penkaji untuk memerhati satu kelompok manusia secara lebih menyeluruh bagi melihat fenomena yang berlaku secara semula jadi.

Selayang Pandang
Kaedah Mengumpul Data
Kajian Awal
Menentukan Tujuan Kajian