Sir Richard Olaf Winstedt: Orientasi atau Sarjana

Penulis: Mohd. Zamberi A. Malek

Tahun: 2014

Bidang: Bahasa dan Sastera

Sir Richard Olaf Winstedt atau panggilan R. O Winstedt, begitu banyak meninggalkan jasa dan sumbangannya yan cukup besar terhadap bidang pengajian dan khazanah persuratan Melayu. Buku ini menelusuri kembali bagi melihat asas-asas yang telah dikumpulkan dan dibinanya menjadi ciri0ciri penting berhubung persuratan serta tamadun keilmuan bangsa Melayu. Paling menyerlah, namanya dikenang kerana tersergam indah bangunan Suluh Budiman yang menjadi mercu tanda sebuah institusi pendidikan terkemuka di negara ini. Tidak keterlaluan disebutkan di sini bahawa R.O. Windstedt adalah pencetus yang membawa tertubuhnya Maktab Penguruan Sultan Idris (MPSI) atau Sultan Idris Training College (SITC) pada tahun 1922. Setalah berpuluh tahun mengharungi dan merentasi pelbagai dugaan dan kedukaan, kini SITC dinobatkan sebagai Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.