PENERBIT UPSI

Untuk Menjadi Peneraju dalam Penerbitan Ilmiah Bertaraf Dunia

Pencarian kata kunci, ISBN, tajuk buku, nama penulis dan sebagainya

Bahasa / Language

Tarikh kemaskini laman sesawang :7 September 2017

 

Agama

 

Bahasa & Sastera

 

Sains Sukan

 

Modul

 

Teknologi Maklumat

 

Biologi

 

Seni

 

Jurnal

 

Ekonomi

 

Fizik

 

Geografi

 

Umum

 

Terbitan Khas

 

Kanak-kanak

 

Kimia

 

Komunikasi

 

Matematik

 

eBook

 

Pendidikan

 

Buku Terjemahan

Sir Richard Olaf Winstedt: Orientasi atau Sarjana

ISBN: 978-967-0480-34-3

Penulis: Mohd. Zamberi A. Malek

Tahun: 2014

Bidang: Bahasa dan Sastera

RM 35.00 RM 28.00

Sinopsis

Kandungan

Komen

Sir Richard Olaf Winstedt atau panggilan R. O Winstedt, begitu banyak meninggalkan jasa dan sumbangannya yan cukup besar terhadap bidang pengajian dan khazanah persuratan Melayu. Buku ini menelusuri kembali bagi melihat asas-asas yang telah dikumpulkan dan dibinanya menjadi ciri0ciri penting berhubung persuratan serta tamadun keilmuan bangsa Melayu. Paling menyerlah, namanya dikenang kerana tersergam indah bangunan Suluh Budiman yang menjadi mercu tanda sebuah institusi pendidikan terkemuka di negara ini. Tidak keterlaluan disebutkan di sini bahawa R.O. Windstedt adalah pencetus yang membawa tertubuhnya Maktab Penguruan Sultan Idris (MPSI) atau Sultan Idris Training College (SITC) pada tahun 1922. Setalah berpuluh tahun mengharungi dan merentasi pelbagai dugaan dan kedukaan, kini SITC dinobatkan sebagai Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjong Malim, Perak Darul Ridzuan.

Pendahuluan Dari England menuju Malaya Taiping Permulaannya Kadet Pegawai Pentadbir Meminati Budaya Melayu Koleksi Penglipur Lara Keangkuhan Pegawai British Bertemu di Kuala Pilah Laporan Winstedt 1916 Kelemahan Dasar Winstedt Implikasi Laporan Winstedt Oenulisan dan Penerbitan Cadangan Penubuhan SITC Sastera Melayu Klasik Pandangan Sarjana Masa Kini Polemik Pengaruh Winstedt Dalam Bidang Perkamusan Dalam Bidang Tatabahasa Tanggapan Tokoh Bahasa Peradaban Masyarakat Melayu Sejarah dan Pengajian Melayu Kritikan Terhadap Winstedt Tokoh Persuratan Melayu Winstedt Pulang ke England Menentang Malayan Union Kenangan Terakhir Winstedt Mereka Mengenali Winstedt

|

|

|

|

|

|

Soalan Lazim

Peta Laman

Dasar Privasi

Dasar Keselamatan

W3C Disability Access

Hak Cipta © 2016 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Penerbit UPSI

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.