Sistem Maklumat Geografi dalam Perancangan Pembuatan Keputusan Perniagaan

Penulis: Nasir Nayan

Tahun: 2006

Bidang: Geografi

Buku ini membincangkan penggunaan sistem maklumat geografi (GIS) sebagai alat dalam proses membuat keputusan yang boleh digunakan oleh syarikat minyak untuk mengenal pasti tapak-tapak yang berpotensi untuk dibangunkan sebagai stesen minyak. Ini kerana persaingan antara syarikat dalam memberikan perkhidmatan yang paling dekat dengan penggunaannya adalah tinggi. Setiap syarikat mencuba mendapatkan keuntungan yang maksimum.
Buku ini juga mencuba memberikan pendekatan-pendekatan yang boleh diguna pakai untuk membangunkan sistem aplikasi yang berasaskan kepada GIS dan amat sesuai dijadikan bahan rujukan kepada banyak pihak terutamanya pelajar universiti yang sedang belajar GIS. Buku ini menyentuh secara langsung pendekatan-pendekatan yang boleh digunakan untuk membina suatu aplikasi sistem GIS yang boleh diaplikasikan kepada sistem yang boleh diubahsuai untuk semua aplikasi GIS .

Pendahuluan

Latar Belakang Sistem Maklumat Belakang Sistem Maklumat Geografi Perniagaan

Rangka Kerja Asas Dan Pendekatan Dalam Pembangunan Satu Aplikasi Sistem Maklumat Geografi Untuk Perniagaan

Pembangunan Fizikal Aplikasi Sistem Maklumat Geografi Untuk Perniagaan