Sistem Maklumat Geografi: Pemodelan Pembangunan Guna Tanah Komersil

Penulis: Mohd Faris Dziauddin dan Ruslan Rainis

Tahun: 2003

Bidang: Geografi

Buku ini bertujuan menunjukkan tentang keupayaan sistem maklumat geografi dalam perancangan pembangunan guna tanah menerusi pemodelan pembangunan guna tanah komersial. Di samping itu, banyak konsep, teori dan model yang berkaitan dengan pembangunan guna tanah dibincangkan secara terperinci. Sistem maklumat geografi menyediakan keupayaan untuk menginput, menyimpan, mengurus, mengolah, menganalisis dan memaparkan data yang merujuk pada ruang. Sistem maklumat geografi menyediakan kerangka bagi mengintegrasikan jumlah data ruang yang banyak daripada pelbagai sumber dan jangka masa serta pembentukan sistem sokongan pembuatan keputusan bagi aktiviti pengurusan dan perancangan.
Oleh itu, buku ini amat berguna kepada pelajar di institusi pengajian tinggi, pegawai kerajaan dan swasta yang berminat dalam sistem maklumat geografi.

Pengenalan

Konsep, Teori dan Model Pembangunan Guna Tanah

Sumbangan Sistem Maklumat Geografi Kepada Bidang Perancangan Pembangunan Guna Tanah

Pemodelan Pembangunan Guna Tanah Komersil: Kajian Kes Seberang Perai Tengah