Jualan Online

Pencapaian

 

Kategori

Agama

Fizik

Komunikasi

Seni

Terjemahan

Bahasa & Sastera

Geografi

Matematik

Teknologi Maklumat

Modul

Biologi

Kanak-kanak

Pendidikan

Umum

Kimia

Sains Sukan

Khas

eBook

Stilistik Komsas

ISBN: 983-2620-64-3

Penulis: Nik Hassan Basri bin Nik Ab. Kadir

Tahun: 2005

Bidang: Bahasa dan Sastera

RM 25.00     RM 20.00

Beli

Sinopsis

Kandungan

Stilistik Komsas ini ditulis khusus untuk memenuhi keperluan guru dan pelajar Bahasa Melayu dan Kesusasteraan Melayu dan Kesusasteraan Melayu sekolah menengah, bakal guru, pelajar universiti dan maktb perguruan dan sesiapa yang berminat terhadap pengajaran dan pembelajaran gaya bahasa komsas dalam memperlengkapkan pengetahuan dan persediaan untuk belajar dan mengajar subjek Bahasa Melayu dengan yakin.

Buku Stilistik Komsas ini mengandungi 7 bab dan membincangkan pelbagai aspek gaya bahasa yang disenaraikan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dan yang belum disenaraikan tetapi ada diketengahkan dalam buku teks untuk pengajaran dan pembelajaran dalam subjek Bahasa Melayu di sekolah. Tujuan dikemukakan pelbagai gaya bahasa penulisan ini adalah untuk memenuhi Sukatan Pelajaran Bahasa Melayu Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) dan untuk memberi pengetahuan dan pengalaman kepada pelajar dan guru Bahasa Melayu tentang beberapa jenis gaya bahasa yang perlu diketahui mereka. Beberapa konsep gaya bahasa dan contoh-contoh konkrit yang dipetik daripada teks komsas seperti yang ditetapkan bagi tingkatan satu hingga tingkatan lima telah digunakan untuk memudahkan para pembaca. Selain itu, diketengahkan juga aspek yang membincangkan pendekatan pengajaran dan bagaimana guru boleh mengaplikasikannya dalam pengajaran.

Oleh sebab Stilistik Komsas mempelopori bidangnya, masalah yang ada dapat ditangani dan bermanfaat digunakan sebagai bahan rujukan dan panduan oleh guru, pelajar dan sekolah, pengkaji bahasa, sastera dan budaya, dan semua golongan pembaca.

Stilistik Gaya Pertautan Gaya Penyirnaan Gaya Pengulangan Gaya Perbandingan Gaya Pertentangan Penutup

Buku yang berkaitan

Hubungi Kami

Info: Tarikh kemaskini website pada 30 Januari 2018

PENERBIT UPSI

Peneraju Penerbitan Bertaf Dunia

HUBUNGI KAMI

Penerbit / Pejabat Karang Mengarang

Alamat

Universiti Pendidikan Sultan Idris

35900 Tanjung Malim

Perak Darul Ridzuan

Telefon

05-450 5600

Faks

05-459 5169

e-Mel

penerbit@upsi.edu.my

Hak Cipta © 2018 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Redzuan Shah, Penerbit UPSI.

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.