Suara Hati Penyair Malaysia dalam Puisi Melayu Moden dari Perspektif Teori SPB4L

ISBN: 978-967-0480-13-8

Penulis: Ani Haji Omar

Tahun: 2013

Bidang: Bahasa dan Sastera

Penyair adalah manusia luhur dan lahir sedari mula puisi moden dicipta hinggalah abad ke-21 ini. Segala peristiwa yang disuarakan adalah yang sebenarnya terjadi daripada pemikiran logik dan telah diungkapkan dengan penuh kreativiti daripada pemikiran lateral mereka. Tegasnya, di samping mengejar pengisian sebuah negara maju terutama menjelang tahun 2020, pengisian jiwa yang luhur, lahir, logik dan lateral harus dititiberatkan supaya semangat dan cintakan tanah air dengan semangat jati diri bangsa, bahasa dan budaya sendiri tetap kukuh kepada semua warga di dalamnya. Buku ini telah mengaplikasikan teori SPB4L (luhur, lahir, logik dan lateral) untuk merungkaikan setiap citra manusia dan kemanusiaan yang terdapat dalam puisi. Menjengah puisi yang dihasilkan antaranya oleh J.M. Aziz, A. Aziz Deraman, Lim Swee Tim, Siti Zaleha M. Hashim dan ramai lagi, pembaca dapat menyelami perasaan setiap penyair. Apa yang terkandung dalam puisi adalah cetusan daripada pemikiran penyair itu sendiri. Dengan puisi mereka menyuarakan pengalaman dan isi hati.