Teori Bahasa: Implikasi terhadap Pengajaran Tatabahasa

Penulis: Nik Hassan Basri bin Nik Ab. Kadir

Tahun: 2003

Bidang: Bahasa dan Sastera

Buku ini merupakan sebuah buku pengenalan yang komprehensif dan penghuraian umum tentang bahasa, kajian bahasa (linguistik), teori huraian bahasa, teori pemerolehan bahasa, prinsip, pendekatan, kaedah dan teknik pengajaran dan pembelajaran tatabahasa, sistem pengajaran bahasa di sekolah, dan tatabahasa Melayu. Dis samping itu disentuh juga beberapa pendapat linguis tentang pengertian bahasa, sejarah perkembangan pengkajian bahasa (linguistik) dan implikasi teori-teori huraian dan pemerolehan bahasa dalam bahasa proses pengajaran dan pembelajaran tatabahasa di sekolah rendah dan menengah. Akhir sekali di ketenggah secara tuntas contoh-contoh persediaan mengajar bahasa berasaskan format bahasa Melayu terkini.
Buku ini amat sesuai dan akan bermanfaat kiranya digunakan sebagai rujukan oleh pelajar maktab penguruan, mahasiswa ijazah pertama di IPT,pengkaji bahasa, guru-guru bahasa Melayu, pencinta bahasa, ahli bahasa dan juga semua golongan pembaca yang berminat dalam bidang kajian bahasa.
Bahasa dan Kepentingannya
Linguistik dan Bidang Kajiannya
Sejarah Perkembangan Ilmu Lingustik
Teori-teori Huraian Bahasa