Jualan Online

Pencapaian

 

Kategori

Agama

Fizik

Komunikasi

Seni

Terjemahan

Bahasa & Sastera

Geografi

Matematik

Teknologi Maklumat

Modul

Biologi

Kanak-kanak

Pendidikan

Umum

Kimia

Sains Sukan

Khas

eBook

Tradisi Pembentukan Sastera Melayu Moden

ISBN: 983-2620-32-5

Penulis: A.Wahab Ali

Tahun: 2004

Bidang: Bahasa dan Sastera

RM 28.00     RM 22.40

Beli

Sinopsis

Kandungan

Buku ini mengandungi kumpulan perbincangan yang merangkumi tema pembentukan kesusasteraan Melayu moden. Di dalamnya termuat:

pembinaan sastera, tradisi dan proses pemodenan serta penulisan dan institusi sastera. Dalam pembinaan sastera disentuh secara teori tentang pembentukan kesusasteraan Malaysia moden. Selanjutnya, dibincangkan proses pemodenan yang dilalui oleh kesusasteraan Melayu dan terakhir ditunjukkan peranan institusi kesusasteraan dan corak pelukisan yang timbul daripadanya.

Buku ini amat berguna untuk kepustakaan kesusasteraan Melayu moden dan perlu dimiliki pengkaji pasca siswazah, mahasiswa dan pelajar sekolah serta orang awam yang ingin mengetahui hakikat kesusasteraan Malaysia moden. Banyak penemuan dan idea bernas mengenai kesusasteraan Melayu moden yang akan anda temui di dalamnya.

Bahagian I Pembinaan Sastera Unsur-unsur Tradisi untuk Pembinaan Puisi Nasional Malaysia Peranan dan Kedudukan Sastera Lisan dalam Pengembangan Sastera Malaysia Pemupukan Keperibadian Nasional Lewat Penulisan Sastera dan Kewartawanan Ke Arah Penubuhan Pengajian Penulisan Kreatif dan Deeskriptif Pengajian Kesusasteraan Melayu Moden : Masalah dan Cara Penyelesaiannya Bahagian II Tradisi dan Proses Pemodenan Dari Alam Kudus ke Alam Duniawi: Satu Sudut daripada Perkembangan Prosa Indonesia dan Malaysia kontak individu Nusantara dengan Barat: Pembenihan Prosa Melayu Moden-Indonesia dan Malaysia Perubahan dan Tradisi: Pembentukan Novel dalam Kesusasteraan Malaysia Pembentukan dan Kemunculan Novel dalam Kesusasteraan Moden Indonesia dan Malaysia Bahagian III Peranan Sastera : Penulis dan Institusi Sastera Sumbangan SITC/MPSI dalam Pembentukan Kesusasteraan Melayu Moden Latar Belakang Sasterawan SITC-MPSI 1958-1962 Perkumpulan Penulis Kelantan Sehingga Awal Merdeka dan Sumbangannya dalam Kesusasteraan Malaysia Penubuhan Pena Keterlibatan Penulis-Penulis Terengganu dalam Kesusasteraan Malaysia Novelis-novelis Terengganu dan Cabaran yang Dihadapi

Buku yang berkaitan

Hubungi Kami

Info: Tarikh kemaskini website pada 30 Januari 2018

PENERBIT UPSI

Peneraju Penerbitan Bertaf Dunia

HUBUNGI KAMI

Penerbit / Pejabat Karang Mengarang

Alamat

Universiti Pendidikan Sultan Idris

35900 Tanjung Malim

Perak Darul Ridzuan

Telefon

05-450 5600

Faks

05-459 5169

e-Mel

penerbit@upsi.edu.my

Hak Cipta © 2018 Penerbit UPSI | Reka Bentuk oleh Redzuan Shah, Penerbit UPSI.

Penafian: Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Penerbit Universiti tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.