Warisan Maktab Kirkby 1951-1962

ISBN: 978-983-3759-53-8 (Kulit Keras)

Tahun: 2010

Bidang: Keluaran Khas

Satu dokumentasi sejarah yang melakarkan corak pendidikan guru di Malaysia yang dimulakan dengan latihan perguruan di luar Negara. Tertubuhnya Maktab Kirkby atau Kirkby College Malayan Teachers Training College, Kirkby, Liverpool, England untuk melatih bakal-bakal guru yang bakal mendidik generasi muda Tanah Melayu dari tahun 1951-1962.

Buku edisi mewah ini memaparkan sejarah perkembangan Maktab Kirkby, sumbangan Maktab Kirkby dalam pendidikan guru di Malaysia, sumbangan lulusan Maktab Kirkby dalam mendidik anak bangsa selain catatan pengalaman beberapa orang tokoh Kirkby yang menyentuh aspek corak pengajaran dan pembelajaran di Kirkby, pengalaman dan latihan yang didedahkan kepada mereka sepanjang dua tahun berada dua tahun di luar negara. Catatan pengalaman ini boleh dijadikan panduan, rujukan selain daripada cedokan pengalaman yang boleh dimanfaatkan dalam bidang pendidikan dan perguruan.